Ukrainian translations are gone from MDN

Hello. For some reason I cannot see Ukrainian translations of MDN articles anymore. It’s gone from the languages list and the articles themselves are not available. Is there any way to get it back?

3 Likes

Hello @Daria

i can not find it on the github page also https://github.com/mdn/translated-content/tree/main/files

let me ask @chrisdavidmills to check that

and have a nice day both of you :slight_smile:

1 Like

Hi @Daria, hi @justsomeone!

We made the decision a while ago to retire a number of locales that don’t have active maintenance communities, don’t have many users, and which feature a lot of out of date or low quality content. You can read more about the decision here: https://hacks.mozilla.org/2021/03/mdn-localization-in-march-tier-1-locales-unfrozen-and-future-plans/

uk content was unfortunately among those that we retired. The source code has not been deleted, and is now available at https://github.com/mdn/retired-content/tree/main/files/uk

thanks for the feed back @chrisdavidmills

Hi @chrisdavidmills.
Thank you for the feedback. Is there any way to bring it back if we find translating crew? I did a lot of JS translations there and was going to continue, there were certainly few other translators who would contribute to keep it alive.

1 Like

@Daria I’m afraid not. We always said we were going to retire these, and not bring them back the other way. The source code is all there, and there is nothing to stop interested parties from publishing them somewhere else if the interest is there.

Може варто завести подібний україномовний ресурс та створити свою спільноту?

2 Likes

Я був сам прикро вражений, коли черговий запит у Google не привів мене до власного перекладу на MDN. Пояснення від представників MDN зрозуміти можна, але позиція доволі цинічна, як на мене.

Мовні розділи, що не мають сталої підтримки, насправді потребують її найбільше, а не навпаки.

Застарілість перекладів не є проблемою взагалі.
По-перше, можна сповіщати відвідувача про застарілість статті й пропонувати переглянути англійський першотвір, коли ласка. По-друге, більшість статей не застарівають, адже годі припускати, що сигнатура чи поведінка String.prototype.indexOf або Array.prototype.slice зміниться найближчим часом.

Низька якість перекладів — то суттєвіша проблема, але також розв’язувана. Що більше буде перекладів, що більше відвідувачів саме українського мовного розділу, то більше й запит на покращення якости.

Тривалий час український мовний розділ стараннями моїми та инших добровольців за швидкістю розвитку посідав одне з чільних місць. А тепер що? Тепер лише маємо безглуздий архів. Мабуть, варто подякувати, що нашу працю не просто видалили, а принаймні зберегли.

3 Likes

То ж саме. Я заібався отримувати русняві пости у результатах пошуку. Я з України і мова в нас українська, то якого біса мені видаються пости сосійською мовою?

1 Like

Guys, we really need Ukrainian translation. U talkin about nothin. U don know why?

2 Likes

he is not working with mozilla anymore

i just sent you the link to read the feed back which was made long time ago

but let me ask @mikoMK to let us know where you can suggest your request

notice mikoMK is just volunteer same as many here

and have a nice day both of you :slight_smile:

1 Like

I think bringing back one of the inactive languages would need a massive commitment of a large group of translators of this language to convince the MDN team to reactivate it.

But I’m just a volunteer so we should ask our community manager @schalkneethling for an official statement. Let’s see what he has to say.

1 Like

Взагалі, то ідея :+1: .

Друзі, долучайтеся до перекладу. Один із найкращіх підручників і вже дуже багато перекладено :slightly_smiling_face:

Javascript.info російський ресурс. Тому - ні.

2 Likes

Hello @Daria @Yevhenii_Stuzhuk @Oleksandr_Pupena @asmforce @meteor_the_ukrainian

if you know people who could do what mentioned in this comment then you could bring the Ukrainian language back

hope that help and have a nice day everyone :slight_smile:

4 Likes

Я хочу з Вами! Знаю чудові засоби для редагування перекладів. Як до вас долучитися і що потрібно зробити? Будь то свій ресурс чи MDN - я за

1 Like

Пропоную тут відписатись усім, хто готовий долучитися. Я +1.
@asmforce, @Oleksandr_Pupena, @meteor_the_ukrainian, @Yevhenii_Stuzhuk?

2 Likes

Я готовий. Тим більше я вже для себе це давно роблю (за різними дисциплінами). Можна завести репозиторій Гітхаб і там все робити. Але ж наче вже давно щось мало таке бути. Я просто не з IT, а з промислової автоматизації, тому підозрюю, що чогось не знаю. Може спитати на форумі DOU?

MDN найбільш повний та якісний з усіх джерел, що мені відомі, та має постійні оновлення. Колись MDN увібрав в себе різні джерела (які вже не підтримуються), і довідник став більш централізованим. Оскільки мозіла є одним із засновників js, це є певною гарантією якості контенту у порівнянні з іншими.
Дуже давно немає новин про мови, і, я так розумію, мозіла змістила увагу з мов на плагін для мозіли з автоматичним перекладом, наче це має покрити потреби в прибраних мовах. Тільки плагін для певного браузеру, і не перекладає всіма мовами, тобто сама ідея плагіна як заміни жахлива, не зручна, вибаглива - не для всіх браузерів.
Позиція MDN і справді цинічна. Думаю, важливо добитися розмороження української версії.
Інші мови розморозила (де більше відвідувачів та підтримки), і українську зможе.

Я можу трохи перекладати та більше редагувати, не дуже часто, але постійно. Принаймні у найближчій час більшого не можу дозволити.

Хоча всі оновлення js вже стосуються ES, то, може, я переоцінюю значення MDN.
Мені хочеться лише зробити доступнішою найбільш повну та якісну інформацію.

Якщо брати теми CSS та HTML - то звісно W3C - топ, там можна перекладати і там є що перекладати, це їхні технології, і кращої документації за офіційну не знайти.


Можна зробити оголошення, щоб більше людей побачило та долучилося. Наприклад, в телеграмі t.me/onlydevua - є бот для оголошень
І в інших мережах також

Наразі у мене обмеження на кількість повідомлень тут, оскільки я новий користувач